zondag 30 september 2012

Noodweer of 'ontoelaatbare eigenrichting' ? (flits-column)

Een reactie op Smalhout

Dat de gewone man in de straat het verschil niet kent tussen enerzijds noodweerexces (verontschuldigbaar te ver gaan in een rechtmatige zelfverdediging) en anderzijds ontoelaatbare eigenrichting (de aanrander meteen maar even een lesje leren), is nog tot daar aan toe. Dat mijn verwerping van ontoelaatbare eigenrichting mij allerlei verwensingen uit die hoek oplevert, kan ik dus ook nog wel begrijpen. Maar de karikatuur die prof. Smalhout schetst van al die ‘wereldvreemde’ en ‘politiek links georiënteerde’ juristen (inclusief mijzelf) die oproepen tot voorzichtigheid bij noodweer en burgerarrest, is olie op het toch al aanwakkerende vuur.  De stemmingmakerij die daarmee gepaard gaat door de uitspraken van deze juristen te ridiculiseren of hen dingen in de mond te leggen die ze nooit hebben gezegd, is een wetenschapper als Smalhout, en zelfs de Telegraaf, onwaardig.

Zie zijn column in de Telegraaf: ‘Op het scherp van de snede’ van 19 augustus 2012 (onder het kopje ‘vluchtplicht’). Onder andere te vinden via de link:

http://www.de-stek.info/forum2/index.php?topic=10949.0
of
http://pim-fortuyn.nl/pfforum/topic.asp?TOPIC_ID=84997
of
http://eurabie.punt.nl/?r=1&id=484439

Zelfs in België:
http://www.eulalie.eu/eula_sch/eula_index.php?opt=LVE&ord=DESC&lim=50&art=4744&rub=44&con=&vv=yes
Daaruit blijkt tevens waar Teeven zijn 'bedrijfsrisico van de inbreker' aan heeft ontleend.

Zie voor meer achtergrondinformatie:
http://nicokwakman.blogspot.nl/2011/11/noodweer-en-noodweerexces-een-schema.html

2 opmerkingen:

 1. Echt meegemaakt...jaren geleden kwam in ons Cafe een enorm dronken man met een radio, die hij wilde verkopen. Hij drong de radio min of meer op aan een Turkse jongen, die hem thuis uit mocht proberen. De jongen weg met de radio en wij zetten de vervelende man aan de koffie. Hij leek niet nuchterder te worden en toen de Turkse jongen niet gelijk terug kwam, werd hij zelfs stomvervelend en dreigde "de tent overhoop te schieten" als de jongen niet snel met het geld zou verschijnen en sloeg herhaaldelijk op "iets" onder zijn jas, hetgeen de blaffer moest zijn. Ik dacht, zolang hij praat, schiet hij niet, en voerde hem koffie en liet hem o.a. met de politie bellen. Ik wilde geen paniek zaaien door hem zijn blaffer te laten zien.( want hoe geloofwaardig is zoiets?) Ik beloofde hem de volgende dag te bellen en er voor te zorgen, dat hij zijn geld kreeg.
  Eindelijk ging hij weg, naar het Cafe aan de overkant. Na een half uur kwamen twee hoogst geïrriteerde klanten van dat Cafe bij ons binnen. Een zag er wat zuidelijk uit en was door de vervelende man de hele tijd voor Klote-Turk uitgemaakt. "Als ie nog een keer wat verkeerds over me zegt, heeft ie er een te pakken", aldus deze klant. En ook klant nr. 2 had deze mening.
  Tot mijn grote opluchting werd het tijd om met de gasten af te rekenen...nee toch, komt mr. Verveel weer binnen en begint gelijk te zeuren tegen de "Turk". Deze bedacht zich geen moment en verkocht mr. Verveel een kaakslag. Verveel viel tegen de achterkant van klant 2 aan, die zich ook geen moment bedacht en hem een tweede hoek verkocht. Verveel maakte een schuiver over de plavuizen en eindigde onder de kapstok. Ik vroeg mijn buurman,(een oud-bokser) of hij eerst even onder de jas van Verveel wilde kijken. Geen blaffer....maar een grote fles jenever bleek verstopt te zitten!(wat gelijk zijn niet afnemende dronkenschap verklaarde) Mijn vriend (met krullen) en de buurman brachten mr. Verveel uiteindelijk naar het huis van zijn zuster, die iets verderop bleek te wonen. Na een half uur belde de politie.....mr. Verveel had aangifte gedaan van mishandeling door een vent met krullen en de politie nam gemakshalve aan, dat dat dan de uitbater van de kroeg wel moest zijn.......
  Het liep allemaal met een sisser af, niemand werd vervolgd of veroordeeld, maar je wilt niet weten wat je als bedreigde meemaakt en ik besef, dat ik in paniek hele rare dingen had kunnen doen...En daarom kan er nog zo leuk gediscussieerd worden; als je bedreigd wordt, probeer je juist te handelen; je doet volgens mij niet bewust iets gewelddadigs......in de regel zal dat door pure paniek komen! Ik heb nog een keer iets leerzaams meegemaakt..volgende keer meer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste mevrouw,

   In paniek rare dingen doen als je wordt bedreigd, levert in veel gevallen 'noodweerexces' op. Dat neemt de strafbaarheid (en met name de verwijtbaarheid) weg van het strafbare feit dat je daarbij mogelijk pleegt. U heeft mijns inziens trouwens heel juist gehandeld. De twee 'geïrriteerde gasten' die de heer 'Verveel' aftuigden omdat hij tegen hen begon te zeuren, maakten zich echter wel schuldig aan 'onaanvaardbare eigenrichting'.   Verwijderen